Archive for April, 2009


Aşa cum v-am promis, am meşterit o listă cu cărţile care m-au făcut să visez frumos pe când eram o spiriduşă mică. Eu recomand aceste cărţi pentru clasele I-IV, dar după ce aţi terminat de citit toate poveştile, povestirile, nuvelele pe care puteţi să puneţi mâna.

În lista asta veţi găsi cărţi cu piraţi şi comori nebănuite, aventuri cu indieni şi cai sălbatici, poveşti vechi de când lumea, mituri, dinozauri, haiduci, printi şi prinţese, cavaleri, regi, muşchetari, animale, naufragiaţi, evadaţi şi câte şi mai câte.

Vă aştept cu un comentariu în cazul în care vă apucaţi de citit vreuna din cărţile de mai jos. Dacă deja v-aţi bucurat de unele cărţi de pe aici vă aştept să-mi povestiţi cum vi s-au părut ;)

 • Prinţ şi cerşetor; Tom Sawyer; Huckleberry Finn- Mark Twain
 • O lume dispărută- Arthur Conan Doyle
 • Alice în Ţara Minunilor- Lewis Carroll
 • Haiducii din Valea Rea- Grigore Olaru
 • Viteazul Sarmi şi Domnişa Zegetusa- Elena Zafira Zanfir
 • Oliver Twist; David Copperfield- Charles Dickens
 • Amintiri din Copilărie- Ion Creangă
 • Cuore- Edmondo de Amicis
 • Uimitoare aventură a misiunii Barsac; Şarpele de mare; Cele 500 de milioane ale Begumei; Casa cu aburi, Călătorie spre centrul pământului; 20.000 de leghe sub mări; Cinci săptămâni în balon; Şcoala Robinsonilor- Jules Verne
 • Cei trei muşchetari; După 20 de ani; Regina Margot; Contele de Monte Cristo; Cei 45;  Robin Hood- Alexandre Dumas
 • Poveşti; Cartea junglei; A doua carte a junglei- Rudyard Kypling
 • Răpit de piraţi; Comoara din insulă - Robert Louis Stevenson
 • Fram Ursul Polar- Cezar Petrescu
 • Sinbad Marinarul
 • O mie şi una de nopţi
 • Toate pânzele sus- Radu Tudoran
 • Toată colecţia “Poveşti nemuritoare”
 • Legende sau basmele romînilor- Petre Ispirescu
 • Robinson Crusoe- Daniel Defoe
 • Fiul Lupului- Jack London
 • Singur pe lume- Hector Malet
 • Micul Prinţ- Antoine de Saint Exupery
 • Bătrânul şi Marea- Erenest Hemingway
 • Moby Dick- Herman Melville
 • Ivanhoe- Walter Scott
 • Winnetou; Old Shatterhand; Testamentul incaşului- Karl May
 • Cavalerii mesei rotunde(Regele Arthur, Lancelot, Merlin etc.)
 • Aventurile lui Pinocchio- Carlo Collodi

Pozele le-am luat de pe: edubuzz.org şi orland135.org


biblioteca

Maria mi-a pasat o leapşă foarte drăguţă.

Trebuie să scriu despre o carte care mi-a plăcut mult. Mi-e foarte foarte greu să aleg una singură. Am iubit enorm toate cărţile pe care le-am citit în copilărie dar totuşi cartea pe care o iubesc cel mai mult este una foaaaaarte veche, prima mea carte cu poveşti- “Legendele şi basmele românilor” de Petre Ispirescu.

Citeam aproape zilnic poveştile din cartea asta şi nu mă plictiseam niciodată de ele. Biata de ea acum nu mai are nici coperţi, am tocit-o de tot. Preferata mea era “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”

Leapşa Mariei mi-a dat o idee grozavă şi cu ocazia asta vă promit că săptămâna asta am să fac o listă lungă de recomandări de lectură cu toate cărţile care mi-au plăcut mie când eram copil.

Vouă ce cărţi v-au rămas în suflet? Vă amintiţi care a fost prima carte pe care aţi îndrăgit-o?

Poza am preluat-o de pe blogul altmarius.weblog.ro

image008

Anne Marie Niculescu mi-a trimis pe mail următoarea poveste. Mi-a placut foarte mult cum şi-a imaginat ea că dorinţele stau captive în ouăle de Paşte şi că atunci când acestea se sparg dorinţele se îndeplinesc.

Sunt curioasă dacă personajul poveştii ei este inventat sau există şi în realitate un copilaş care şi-a pus dorinţa despre care Anne Marie ne vorbeşte. O rog pe această cale să ne spună şi nouă într-un comentariu cum i-a venit ideea asta frumoasă de poveste fermecată.

Până când ne răspunde ea, mă duc să-mi pun şi eu o dorinţă într-un ou roşu :)

Dorinţă de Paşte

Aveam 8 ani şi într-o seară bunica mi-a citit o poveste despre un iepuraş vesel şi poznaş.În acea noapte am avut un vis frumos:

Un iepuraş cu un coş cu ouă vopsite în culorile curcubeului a sunat la uşă. Eu i-am deschis şi l-am poftit în casă. Era extraordinar, iepuraşul vorbea exact ca în poveste. M-a întrebat dacă ştiu legenda lui Iisus şi atunci eu am început să povestesc legenda. Iepuraşul mă asculta, urechile lui drepte erau atente la fiecare cuvânt, iar câteodată i se mişca vesel bucăţica de codiţă. La  sfârşit mi-aspus că sunt un copil foarte bun şi care ştie să povestească. Şi ca să mă răsplătească mi-a spus să-mi pun o dorinţă în gând, să iau un ou din coş şi să ciocnesc cu el. Oul meu nu s-a spart şi mi-a spus că în el este dorinţa mea, iar dacă voi avea face tot ce e frumos şi bun în viaţă şi îmi voi dori acel lucru în continuare, la una dintre sărbătorile de Paşte, când voi ciocni acel ou, acesta se va sparge, iar dorinţa mi se va împlini.

M-am trezit dimineaţă din vis, iar lângă pernă aveam un ou foarte frumos pictat.La sărbătoarea de Paşte din acel an nu mi s-a spart oul când am ciocnit cu alţii.Dar anul următor s-a spart şi dorinţa mi s-a îndeplinit: m-am înscris la un club de fotbal, secţinea de copii şi juniori, pentru a deveni un bun portar de fotbal. Aceea era dorinţa mea şi atunci mi-am amintit de iepuraşul din vis.

În continuare fac tot ceea ce trebuie pentru a-mi desăvârşi visul.

Iată povestea care i-a adus Georgianei din oraşul Vulcan o revistă Lilliput şi un album cu cântece de Paşte “Ce aduce iepuraşul”.

Mi-a plăcut acest text încă de la început pentru că, aşa cum o să vedeţi şi voi, este foarte-foarte bine scris. Povestea Georgianei are tot ce-i trebuie: tradiţii şi obiceiuri de Paşte, atmosferă caldă de familie, fantezie şi personaje fantastice, emoţie.

Georgiana, chiar te rog dacă mai scrii compuneri, poezii, poveşti să îmi mai trimiţi şi mie pentru că ai talent si mi-ar face mare plăcere să-ţi găzduiesc textele aici printre poveştile mele :)

Pasarele

Povestea Iepuraşului

Ziua de Paşte sărbătorită în familie a fost o zi minunată pentru Ionuţ. În fiecare an bunica pregăteşte în baie o ulcică în care pune apă curată, un ou roşu, busuioc şi câţiva bănuţi. Toţi ai casei se spală pe faţă cu această apă ca să fie sănătoşi şi norocoşi tot anul. A purtat hăinuţele noi cu care s-a înnoit ca în fiecare an de Paşte, după tradiţie. Au stat cu toţii la masă, au ciocnit ouă vopsite. S-au bucurat să fie împreună toţi ai casei în zi de mare sărbătoare. Pe seară, Ionuţ a pregătit, ca de obicei, pentru păsări o masă îmbelşugată cu seminţe şi firmituri de pâine şi chiar de cozonac. Aşa a făcut toată iarna. Zgribulite, micuţele păsări de pe stradă veneau aici ştiind că vor găsi hrana. Ca să-i mulţumească, ele ciripeau vesele la fereastră. Aşa fac şi acum. Băiatul le ascultă cu plăcere şi i se pare că ele vor să-i spună ceva. Închide ochii şi ciripitul se transformă în şoapte de poveste.
- A sosit iar Paştele…, spune o vrăbiuţă…E sărbătoare în sufletele şi în casele creştinilor.
- Vine şi iepuraşul cu daruri…Ştie cineva povestea lui? întreabă o turturică.
- Mi-a spus-o demult o pasăre călătoare care în drumurile ei văzuse şi auzise multe, spune o vrabie bătrână care începe, fără să se lase prea mult rugată, să povestească:
,,- Cu mult, mult timp în urmă anotimpurile coborau pe pământ sub forma unor zâne ca să aibă grijă de plante, animale şi oameni. A sosit şi Zâna Primăvara. Era tânără, frumoasă şi veselă. Îi placeau copiii şi îi plăcea să-i bucure, să-i vadă râzând din toată inima. Nu pierdea nici o ocazie să le facă daruri. Avea o pasăre fermecată care facea ouă colorate pe care le lasa în cuiburi prin locurile unde copiii se jucau, ca aceştia să le găsească şi să se bucure.

Uneori, primăvara vremea poate fi capricioasă, poti crede chiar că iarna s-a întors. Aşa s-a întâmplat atunci. Pasărea a fost prinsă de vremea rea şi s-a îmbolnăvit. Zâna Primăvara nu a putut face prea mult pentru ea. Putea s-o salveze numai dacă o transforma într-un animal rezistent care trece prin toate anotimpurile fără probleme. Atunci privirea i-a căzut pe timidul iepuraş, bun prieten al copiilor, şi pasărea a devenit unul dintre iepuraşii ce paşesc timizi prin grădini şi livezi în orice anotimp.

A trecut mult timp de atunci… Pe Zâna Primăvara nu a mai văzut-o nimeni de pe Pământ. Oamenii văd numai semnele trecerii ei: natura plină de viaţă, copacii înfloriţi, albine zumzăind, flori şi cântec de păsări. De întâmplarea de atunci aminteşte Iepuraşul care soseşte în fiecare an de Paşte, minunata sărbătoare a primăverii, când natura reînvie şi viaţa este biruitoare. Iepuraşul acesta aduce daruri copiilor ca să-i vadă fericiţi, aşa cum Zânei Primăverii îi plăcea să-i vadă. Cei care cunosc povestea spun că acest Iepuraş redevine pentru scurt timp pasărea dragă a Primăverii ce făcea daruri copiilor şi poate face ouă colorate pe care să le dăruiască amintind de cea care i-a salvat viaţa, Zâna Primăvara.”
Pasărea care mi-a spus povestea spunea că a vazut pe acolo pe unde a trecut copii care puneau în iarbă cuiburi făcute de ei aşteptând ca iepuraşul să le umple cu mici daruri…
Se aşterne liniştea. Ionuţ a adormit demult ascultând povestea ciripită. Visează şi el o poveste…

Turturica

iepuras coconas

Dragilor şi dragelor, în această zi sfântă nu pot decât să vă doresc să fiţi alături de familiile voastre, fericiţi şi iubiţi. Să vă bucuraţi de cozonac, de ouă roşii, de pască şi mai ales de surprizele pe care Iepuraşul vi le-a pregătit

Paşte fericit!

Iată mai jos povestea lui Costeluş, un băieţel foarte isteţ de numai 13 ani:

Vanatoarea de iepurasi

image015

Nu va speriati de un asemenea titlu. Nu vanam iepurasi cu pusca si nu-i facem fripturica. Ei sunt prea dragalasi pentru asa ceva. Vanatoarea de iepurasi are loc astfel: in ziua de Florii, se iese cu mic cu mare in lunca de la marginea satului. Neaparat avem si niste catei cu noi, dar sunt blanzi si nu fac rau la nimeni. Dupa ce ne adunam, seful vanatorilor suna din corn si toata lumea pleaca sa caute iepurasi. Cine vede mai multi iepurasi, va avea mult noroc in anul acela. Anul acesta am fost si eu cu ei la vanatoare si mi-am dorit sa vad multi, multi iepurasi ca sa castig concursul de fizica la care m-am inscris. M-am invartit pe campie o gramada, m-am uitat prin toate cotloanele si nu am vazut niciun iepuras. Gata, mi-am zis eu, n-am nicio sansa la concurs. Eram foarte suparat si imi era foame, asa ca m-am hotarat sa ma intorc acasa. Mama sigur imi va spune ca sunt prostut si ca trebuie sa invat pentru concurs, ca iepurasii nu au nicio legatura cu asta. Dar eu stiu bine, iepurasii sunt tare nazdravani si daca nu crezi in ei, acusi iti fac vreo farsa. Si cum se apropie Pastele, nu puteam sa risc, daca nu primesc niciun ou de ciocolata?

image003

La marginea campiei e o padurice rara, unde cresc copacii plantati de oamenii din sat dupa ce un incendiu a distrus padurea acum cativa ani. Copacii sunt tineri, eu pot sa ii cuprind cu palmele, si au frunzulite mici si verzi, abia iesite din muguri. M-am indreptat spre padure ca sa culeg niste lacramioare pentru mama - are nume de floare si o sarbatorim mereu de Florii. Cand m-am apropiat de manunchiul de floricele albe, am vazut un iepuras maroniu rontaind coaja unui copac. Am ramas nemiscat ca sa nu fuga, apoi cand s-a indepartat, m-am luat dupa el. Tiptil, am ajuns la vizuina lui si acolo, ascunsi de privirile oamenilor, erau multi iepurasi mici si pufosi, care n-aveau nici ochisori. Nu stiu cati erau, am incercat sa ii numar, dar ei se tot foiau si le pierdeam sirul. Am fugit repede acasa cu lacramioarele si i-am spus mamei ca sigur va veni iepurasul de Paste (acum avea atatea ajutoare…) si sigur voi lua premiul cel mare la concurs.

image007

Şi întradevăr Costeluş s-a numărat printre cei 10 câştigători ai concursului Iepuraşului. Premiul a plecat spre el încă din Vinerea Mare şi sper că va ajunge cât mai curînd şi că îl va încânta.

image012


P.S. Imaginile astea aşa de drăguţe sunt de la o cititoare care mi-a scris o urare pe mail foarte foarte frumoasă.