Archive for April, 2010

I. Familia de vrăjitoare

A fost o dată o familie de vrăjitoare: mama, fiica şi mătuşa.  Cele trei locuiau într-un orăşel de la marginea unei păduri întunecate, loc cunoscut în toată lumea pentru vrăjile ciudate care se petreceau acolo.

Mama vrăjitoare şi tuşa vrăjitoare erau printre cele mai pricepute din zonă şi toţi oamenii obişnuiţi se cam fereau de ele. Umblau îmbrăcate în haine zdrenţuroase cu pălării ponosite îndesate peste pletele albite de vreme. Aveau negi scârboşi şi râsete înfricoşătoare. Nimeni nu îndrăznea să se apropie de casa lor cu acoperişul negru şi strâmb.  În curte creşteau lilieci şi pisici negre. Pe râuleţul din faţa casei lor pluteau dovleci sculptaţi ameninţător. Bucătăria şi cămara erau pline de borcane cu tot felul de cozi de şopârlă, urechi de liliac şi esenţe urât mirositoare.

Vrăjitoarea cea mai tânără, Maia era mai degrabă o fetiţă frumoasă şi neîndemânatică. Toate vrăjile îi ieşeau pe dos. Toate licorile ei magice aveau gust de sirop de zmeură şi nimeni nu se speria de ea vreodată. Avea părul blond şi frumos ondulat, ochii mari şi purta fel de fel de rochiţe colorate pe care şi le croia singură. Degeaba o certau mama şi tuşa să poarte pălării uriaşe ca ale lor şi să meargă la şcoală călare pe mătură. Maia nu voia să îşi sperie prietenii şi îşi dorea să fie tratată ca un copil normal.

Într-o dimineaţă tuşa a insistat să o conducă la şcoală cu mătura.

-       Eşti vrăjitoare şi vrăjitoare o să rămâi toată viaţa, fie că îţi place, fie că nu! Copiii ăia nesuferiţi de la şcoală trebuie să înveţe să te respecte şi să se teamă de tine!

-       Dar tuşi, eu nu vreau să le fie frică de mine…Sunt prietenii mei şi o să-i sperii dacă trec cu mătura pe deasupra capetelor lor.

-       Mergem cu mătura şi cu asta basta!


II. Copiii descoperă că Maia zboară cu mătura

Întristată, Maia a încălecat pe mătură în spatele mătuşii. Când erau aproape de şcoală i-a zărit din zbor pe câţiva dintre prietenii ei. A spus repede vraja pentru auz (Auditus maximus) şi a început să tragă cu urechea la ce vorbeau copiii.

-       Am fost să o iau pe Maia de acasă astăzi şi am văzut cum a zburat pe mătură cu mătuşa ei, spuse un băieţel cu părul lung până pe la umeri.

-       Nu te cred! a sărit Oli, colega de bancă a Maiei

-       Ba da! E adevărat Oli! Ce, tu nu ştiai că Maia este vrăjitoare? zise o altă fetiţă

-       Voi inventaţi tot felul de poveşti aiurite. Dacă Maia ar fi fost vrăjitoare, ar fi avut nasul lung, ar fi făcut tot felul de vrăji rele şi nu s-ar fi jucat cu noi

-       Poate a fost răpită de vrăjitoarele bătrâne când era mică. Trebuie să recunoşti că mama şi mătuşa ei sunt foaaaarte ciudate…insistă băieţelul.

Maia se întristă şi încercă să-şi convingă mătuşa să aterizeze în spatele şcolii ca să nu o vadă toată lumea coborând de pe mătură.

-       Dacă nu te potoleşti cu prostiile astea, am să vorbesc cu maică-ta să te inscriem la şcoala de magie aşa cum ar fi trebuit să facem de la început.

-       Nu Tuşi! Te rog, vreau să fiu la şcoală cu copii obişnuiţi.

-       Treaba ta, dar nu ţi-ar strica măcar nişte meditaţii la vrăji. Te-am rugat de dimineaţă să faci un sandviş cu liliac şi tu ai transformat bunătate de liliac în chec cu banane…

-       Iartă-mă tuşi! O să exersez în plus numai lasă-mă să fiu normală cât sunt la şcoală.

-       Se apropie sezonul vrăjilor de toamnă…dacă o dai iar în bară poţi să îţi iei adio de la şcoala obişnuită.

Mătuşa a parcat rapid în spatele şcolii şi apoi a zburat bombănind. Se săturase de certurile cu nepoata ei dar nu suporta să o vadă cum încearcă să îşi facă prieteni şi să folosească magia numai pentru fapte bune. Trebuia să înveţe o dată şi o dată că treaba lor este să sperie pe toată lumea.


III. O vrajă nevinovată

Ziua trecu tare greu pentru Maia. Toată clasa aflase deja povestea cu mătura aşa că toţi copiii şuşoteau şi arătau cu degetul către mica noastră vrăjitoare. Colega ei de bancă Oli era tare îngrijorată.

-       Maia, e adevărat că ai venit călare pe mătură la şcoală?

-       Euuuu…s-a bâlbâit fetiţa

-       Mie poţi să-mi spui adevărul. Sunt prietena ta…

-       Mama şi mătuşa sunt vrăjitoare! a strigat Maia

Toţi copiii s-au oprit din şuşotit şi au rămas înmărmuriţi.

-       Aoleu! Ce-am făcut?! Oli, să nu te superi. Am să încerc să folosesc o vrajă ca să şterg ce-am spus din memoria tuturor. Pe tine nu am să te vrăjesc. Trebuie să mă ţii strâns de mână în timp ce spun formula magică. Uitatus măturas et vrăjitorias! Uitatus definitivus! Uitatus definitivus! Uitatus definitivus!

O profesoară a intrat în clasă aşa că Oli şi Maia s-au aşezat la locurile lor. Toţi ceilalţi colegi uitaseră isprava cu mătura aşa că lucrurile au revenit la normal. Oli era însă foarte încântată că prietena ei avea puteri magice şi pe drumul spre casă tot insista ca Maia să-i dezvăluie şi ei câteva trucuri.

-       Nici eu nu mă pricep prea bine, să ştii. Mama şi tuşi mă ceartă tot timpul şi mă ameninţă că o să mă trimită la şcoala de magie ca să învâţ vrăjitorie ca la carte.

-       Ce înseamnă vrăjitorie ca la carte?

-       Numai lucruri rele. Să faci vrăji complicate cu care să sperii copiii, să aduci la viaţă scheleţi, să transformi dulciurile în ceva cu gust oribil…

-       Aoleu! Bunica mi-a zis să nu mă apropii de casa voastră zilele astea că mama şi mătuşa ta fac tot felul de lucruri ciudate…O să fie aşa de înfricoşător?

Maia începu să plângă şi-i povesti prietenei ei că se apropie sezonul vrăjilor de toamnă şi că toate vrăjitoarele se pregătesc cu vrăji teribile care să asigure proviziile de coşmaruri şi sperieturi pentru tot sezonul rece.

Când fetiţele au ajuns în dreptul casei cu acoperiş strâmb o pisică neagră le-a tăiat calea şi a miorlăit prelung. Oli s-a speriat şi a luat-o la fugă strigându-i Maiei că o să mai vorbească altădată.


IV. Maia este pedepsită

Mica vrăjitoare a intrat pe uşă şi un miros de liliac fript a întâmpinat-o. Cele două vrăjitoare bătrâne fierbeau tot felul de lighioane la cazan şi le frigeau cozile şi urechile în ţepuşe. A doua zi urmau să plece în pădurea cea întunecată la reuniunea vrăjitoarelor.

-       Bine ai venit domnişoară. Ia să vedem cum stai cu vrăjile, a întâmpinat-o mama vrăjitoare.

-       Da, Maia ia să vedem cum sperii tu o fetiţă nevinovată, spuse şi tuşa

Maia ar fi vrut să fugă dar ştia că dacă nu-i iese vraja bine, riscă să fie trimisă la şcoala de magie şi să fie despărţită de prietena ei Oli.

-       Ia bagheta şi spune formula cu care faci să încurci un liliac în părul cârlionţat al vecinei noastre Olivia, o îndemnă mama

-       Dar Oli e prietena mea, mamă…

-       Vrăjitoarele din neamul nostru nu au prieteni oameni! Fă ce ţi-am spus sau rămâi închisă în casă cât plecăm noi la congresul de vrăjitorie.

-       Liliacus transformus zmeurus, zise Maia în timp ce agita bagheta magică în direcţia casei prietenei ei dragi

-       Ţi-am spus să-i încurci un liliac în păr, nu să tranformi bunătate de friptură în tartă cu zmeură! strigă nervoasă tuşa vrăjitoare.

-       Treci la tine în cameră! Când ne întoarcem de la vrăjile de toamnă să ai bagajele făcute pentru şcoala de magie! Ai înţeles?

Degeaba s-a jurat Maia că o să mai exerseze şi că poate să sperie şi ea copiii. Mama şi mătuşa au fost de neînduplecat. I-au spus să le facă de mâncare pentru că o să vină foarte obosite de la reuniune.

- Să nu carecumva să găteşti dulciuri! Copiii ăştia afurisiţi simt mirosul de bomboane de la o poştă şi n-am chef să ne pricopsim cu ei aici.

- Păi, mă gândeam să primesc şi eu câţiva copii. O să mă plictisesc stând atât în casă.

- Maia! Nici un copil nu are voie să calce în această casă. Să nu simt miros de prăjituri sau de carne de om când mă întorc că o să-ţi pară foarte rău…

Vrăjitoarele bătrâne s-au afundat în pădurea întunecată şi s-au pus pe bolborosit vrăji care mai de care mai îngrozitoare.


V. Doamna din tablou

Prima zi de stat în casă a trecut foarte greu pentru Maia. A măturat peste tot, a şters rafturile cu poţiuni şi s-a uitat pe geam la vecinii care jucau fotbal în grădină. Spre seară era aşa de plictisită şi de supărată pe mama şi mătuşa ei încât s-a apucat să se plimbe cu mătura prin pod. La un moment dat a observat un tablou nemaipomenit de frumos, acoperit cu o perdea de dantelă sfâşiată. S-a oprit din zburat cu mătura, a şters tabloul de praf şi s-a aşezat pe jos să-l privească mai bine. Deodată i s-a părut că doamna frumoasă din tablou i-a făcut cu ochiul.

-       Cine eşti? a întrebat Maia neîncrezătoare

-       Shhh! Să nu te audă vrăjitoarele…a vorbit tabloul

-       Sunt plecate la congresul din pădure. Nu au cum să te audă. De ce eşti închisă în tablou?

-       Nu pot să îţi spun, e o vrajă complicată

-       Păi poate reuşesc eu să rup vraja! zise Maia entuziasmată

-       Sper să reuşeşti…Deocamdată trebuie să fim foarte prudente. Dacă vrei să mă ajuţi, nu trebuie să povesteşti nimănui de mine şi vreau să asculţi tot ce îţi spun.

-       Bineînţeles că te ajut.

Doamna din tablou a zâmbit mulţumită şi i-a explicat Maiei că mama şi mătuşa ei vor transforma toate dulciurile în tot felul de lucruri scârboase şi că plănuiesc invenţia celor mai groaznice coşmaruri pentru copii.

-       Pentru că tu eşti o vrăjitoare bună, trebuie să lucrăm împreună ca să reuşim să rămâi în orăşelul ăsta şi să ai grijă de toţi copiii.

-       Dar mama şi Tuşi mi-au spus să-mi fac bagajul că mă trimit la şcoala de magie…

-       Să sperăm că nu au inima complet de piatră. Pregăteşte-le felul de mâncare preferat, ţine căsuţa curată şi apoi roagă-le să nu te trimită de aici.


VI. Se încurcă vrăjile

Maia a visat-o toată noaptea pe doamna frumoasă din tablou. S-a trezit dis de dimineaţă hotărâtă să îşi îmbuneze mama şi mătuşa şi să rămână în orăşelul de lângă pădure ca să îşi protejeze prietenii de vrăjile nesuferite.

Fetiţa s-a apucat să gătească liliac la tavă- masa preferată a vrăjitoarelor. A prins liliacul, a adăugat câţiva muguri de pin, coji de dovleac şi usturoi din belşug şi l-a băgat la cuptor. Pentru că nu îi plăcea deloc mirosul de liliac s-a gândit să facă o vrajă ca să-l gătească mai repede.

-       Liliacus preparatus preferatus rapidus

Puf! Liliacul la tavă s-a transformat într-o prăjitură cu frişcă şi zmeură de toată frumuseţea. Maia era disperată. Cele două vrăjitoare sigur vor simţi mirosul de prăjitură, o vor certa şi o vor trimite la şcoala de magie. Nu putea să-şi amintească nici o vrajă de anulare aşa că a luat prăjitura în braţe şi a fugit cu ea afară, hotărâtă să o dăruiască prietenei sale Oli.

Afară însă nu era nici un copil de găsit. Toţi parcă intraseră în pământ. Degeaba a strigat Maia la poarta colegei sale de bancă. Nu i-a răspuns nimeni. Începuse să tune şi să fulgere. Peste tot domnea un miros greu de usturoi.

A intrat într-o cofetărie sperând că va putea lăsa prăjitura acolo dar a avut o mare surpriză: toate bomboanele şi prăjiturile se transformaseră în usturoi, ceapă şi carne de porc. Cofetarul tremura ascuns după tejghea.

-       Piei de aici! Vrăjitoareo! Mi-aţi distrus toate prăjiturile!

-       Dar domnule eu nu am făcut nimic…

-       Ieşi afară! Mama şi mătuşa ta au transformat toate dulciurile în lucruri de nemâncat pentru copii. O să trebuiască să închid cofetăria din cauza voastră. Toţi copiii s-au ascuns şi prin oraş umblă fel şi fel de arătări ciudate. Parcă suntem bântuiţi…

Maia a ieşit ruşinată din cofetărie şi s-a aşezat pe marginea drumului plângând. Începuse să plouă cu broscoi urâcioşi care o loveau în cap şi o stropeau. Şi-a dat seama că vrăjile de la congresul din pădure îşi făcuseră efectul. O contra-vrajă reuşită putea fi singura ei soluţie.

-       Dulcio dulcio amicos za !

Ca prin minune, toate bomboanele din porc şi usturoi s-au transformat înapoi în bomboane cu ciocolată şi biscuiţi. Ploaia de broscoi s-a transformat în ploaie cu tarte cu fructe şi frişcă. Copiii au început să iasă de prin ascunzători şi o priveau curioşi pe Maia. Prietena ei Oli a adunat o tartă cu căpşuni de pe iarbă şi apoi s-a apropiat de ea fericită:

-       Tu eşti o vrăjitoare bună. Iartă-mă că am fugit de tine atunci. Acum nu-mi mai e frică. Ai adus toate dulciurile înapoi.

-       Ce bine! Dar când  mama şi Tuşi o să vadă că iar le-am aiurit vrăjile şi le-am stricat planurile pentru sezonul rece o să mă pedepsească şi o să mă trimită departe la o şcoală de magie.

Toţi copiii erau îngrijoraţi. Voiau să o ajute pe Maia să scape de pedeapsă şi să rămână alături de ei. Timpul era însă foarte scurt pentru că tunetele se înţeţiseră şi era clar că cele două vrăjitoare se întorceau din pădure cu o falcă în cer şi una în pământ.


VII. Se rupe vraja

Băieţelul care povestise tuturor că Maia este vrăjitoare avu o idee strălucită:

-       Ce-ar fi dacă le-ai împietri pe vrăjitoare până când reuşim să ne gândim la un plan mai bun ca să te scăpăm de pedeapsă?

-       O idee grozavă, doar că nu-mi mai amintesc vraja pentru împietrire.

-       Încearcă! strigau toţi copiii în cor

-       Trebuie să reuşeşti! a încurajat-o şi Oli

Vârfurile pălăriilor de vrăjitoare şi cozile de mătură se vedeau deja în zare. Fetiţa şi-a amintit de doamna frumoasă din tablou care îi ceruse ajutorul, şi-a privit prietenii şi şi-a luat inima în dinţi:

-       Ce-o fi o fi! îşi spuse Maia şi agită bagheta în aer

-       Stopandum eternus!

Cele două vrăjitoare au împietrit ca prin minune. Toţi copiii chiuiau de bucurie şi se înfruptau din ploaia cu dulciuri. Maia era încă îngrijorată. O dată şi o dată tot va trebui să îşi despietrească mama şi mătuşa. Vrăjitoarele vor vedea fericirea copiilor, vor simţi miros de prăjituri şi o vor pedepsi aspru.

Cum stătea Maia şi se căina pe marginea drumului, Oli o strigă uimită.

-       Maia, priveşte! E o zână!!

Înspre ceata de copii se îndrepta o fată nemaipomenit de frumoasă îmbrăcată cu o rochie alb strălucitoare.

-       E doamna din tablou! exclamă fetiţa

-       Bună Maia! Bună copii!

-       Cum ai reuşit să scapi din tablou?

-       Tu m-ai scăpat draga mea! Ai reuşit să rupi o vrajă veche de sute de ani şi să mă eliberezi din tabloul în care m-a închis un vrăjitor rău pentru că nu am vrut să mă căsătoresc cu el. Îţi mulţumesc Maia!

Fetiţa era fericită că reuşise să o elibereze pe zână din tablou dar era totuşi tristă că îşi împietrise mama şi mătuşa. Oricât de urât se purtaseră cu ea parcă n-ar fi vrut să le lase statui în centrul oraşului. Doamna din tablou i-a citit gândurile imediat.

-       Fii fără grijă! În câteva minute mama şi mătuşa ta vor scăpa de vrajă. Acum multe sute de ani noi trei am fost cele mai bune prietene. Făceam magie albă şi aveam grijă ca uneltirile unui bătrân vrăjitor să nu ajungă la copii şi să-i sperie. Când eu am refuzat să mă căsătoresc cu ursuzul cel bătrân, acesta a decis să ne pedepsească pe toate şi să interzică magia bună pentru totdeauna. Pe mine m-a închis în tabloul din pod iar pe ele le-a transformat în vrăjitoare rele.

-

VIII. Magia bună revine pe pământ

În timp ce doamna din tablou îi explica Maiei toată povestea, cele două statui începuseră să crape. Copiii le priveau neîncrezători şi se aşteptau ca cele două vrăjitoare ursuze să apară din clipă în clipă. În locul lor din stanele de piatră au ieşit două tinere femei cel puţin la fel de frumoase ca doamna din tablou. Se întindeau ca după un somn lung, îşi cercetau hainele şi îşi frecau ochii parcă nevenindu-le să creadă unde se aflau.

Maia îşi freca şi ea ochii. Credea că visează şi se temea să nu se trezească la vechea ei viaţă. Zâna cu rochie alb-strălucitoare a împins-o însă de la spate şi a sfătuit-o să îşi strige mama şi mătuşa.

-       Mama? Tuşi? aproape că a şoptit Maia

-       Maia ai reuşit! au exclamat cele două femei şi au alergat să o îmbrăţişeze.

Copiii, în frunte cu Oli, băteau din palme fericiţi. Doamna din tablou privea mulţumită la transformarea vechilor ei prietene.

-       De-acum n-o să mai fim vrăjitoare rele? a întrebat Maia

-       Nu scumpa mea!

-       Şi n-o să mai mâncăm lilieci?

-       Nu, draga noastră.

-       Şi n-o să mai speriem copiii?

-       Niciodată zâna noastră.

-       Şi nu mai trebuie să plec la şcoala de magie?

-       Bineînţeles că nu, Maia

-       Aici trebuie să intervin eu, zise doamna din tablou

Cele două foste vrăjitoare au izbucnit în plans la vederea vechii lor prietene.

-       Credeam că bătrânul vrăjitor te-a făcut să dispari pe tărâmul celălalt…

-       Şi eu care am fost în podul vostru închisă în tabloul ăla prăfuit atâtea sute de ani, râse zâna

-       Maia ai reuşit ceva extraordinar, ziseră în cor fostele vrăjitoare

-       Tocmai de aceea de azi înainte Maia va fi eleva mea. Are talent la magia bună. Din bagheta ei ieşeau numai lucruri delicioase pentru copii aşa că a să o pregătesc pentru a deveni Zâna Prăjiturilor

-       Uraaaaaa! Strigară toţi copiii, mândrii de prietena lor

-       Şi pentru că voi toţi aţi încurajat-o pe Maia să rupă vrăjile nesuferite care ne legau, am să vă învăţ şi pe voi câteva trucuri ca să ne puteţi ajuta să luptăm împotriva uneltirilor vrăjitoreşti.

Şi uite aşa în orăşelul de lângă pădurea cea întunecată s-a format un adevărat centru al magiei bune. Maia a numit-o pe Oli asistenta ei principală şi cele două fete creează împreună mii de feluri de dulciuri fermecate. Mama, tuşa şi doamna din tablou luptă împotriva coşmarurilor. Toţi oamenii din oraş sunt fericiţi că au protectori de încredere şi că de când au dispărut vrăjitoarele nici un copil nu a mai visat urât.-       SFÂRŞIT    -

Am primit pe povesti@zapacita.ro încă o poveste scrisă de Andra. După cum veţi vedea, “Povestea Creioanelor Fermecate” o să vă înveţe şi culorile unor pietre preţioase.  Orice copil care vrea să îşi vadă poveştile, poeziile sau desenele pe www.zapacita.ro este binevenit să le trimită pe adresa de mail :)

Povestea creioanelor fermecate

Se afla odată un mic orăşel . Acesta,avea şi el clădiri importante şi parcuri,printre care şi o gradiniţă . În această grădinita invatau copiii bogati din orasel,dar si un copil,un baietel ce traia cu parintii lui intr-o casuta saracacioasa,caci familia sa nu o ducea prea bine cu banii.Economisisera totul pentru a il inscrie la acea gradinita pe baietelul de 7 ani si acum abia ce le ajungeau banii pentru mancare si haine . Copiii ce invatau la acea gradinita erau toti bogati,din familii bune si instarite,si tocmai de aceea nu apreciau lucrurile marunte din jur.

Doua pasarele,ce stiau povestea lui trista,au hotarat sa il puna sa treaca printr-un mic test,pentru a vedea caracterul sau . Ca sa vada daca e un copil bun si care cand i se ofera ceva pastreaza cu drag sau unul caruia nu ii pasa de orice obiect marunt si care vrea doar chestii de valoare, au hotarat sa ii ofere o cutie cu creioane ; dar nu orice fel de creioane . Erau in numar de 5 insa ascundeau mici secrete fiecare .  Primul : un creion rosu superb,al doilea : un creion albastru , al treilea : un creion de o stralucire verde , unul galben si unul violet .

Si au ajuns in posesia copilului . Acesta s-a bucurat mult ca i s-au oferit aceste creioane,cum a ajuns acasa a inceput sa deseneze in timp ce parintii se bucurau si ei ca a primit rechizite si copilul lor . Trecu o saptamana,doua,copilul le pastra mereu intr-un sertar pentru a le pastra cat mai mult timp . Pasarelele s-au convins de bunatatea copilului si chiar se bucurau ca baiatul era asa cum sperau ele . Tocmai de asta,urma timpul ca secretul să i se dezvaluie .

Intr-o dimineata obisnuita,copilul se duse sa verifice creioanele ca de obicei,dar ce sa vezi ? Cand le-a scos cu grija pe masa,in loc de creionul rosu aparuse o piatra rosie numita rubin,in locul celui albastru aparuse o piatra albastra numita azurit,in locul celui verde o piatra numita smarald , in locul celui galben aparuse o piatra numita topaz iar cel violet devenise o fluorina . Baiatul isi chema parintii si acestia,bucurosi si foarte placut surprinsi,le-au dus in oras de unde cu cate una din fiecare pietre au cumparat cate ceva : o casa mare cu etaj in locul cocioabei,o casa mai mica la mare si una mica la munte,haine noi,mancare din belsug,mobila noua , iar din ce a mai ramas (si a ramas ceva considerabil) au ajutat saracii . Si asa,a ajuns familia săracă- bogata pentru mult timp si au trait fericiti !

-   Sfarsit   -

sursa foto: crayons only

Dragii mei spiriduşi,

Astăzi o să vă povestesc despre nişte omuleţi foarte simpatici care s-au hotărât să cureţe România într-o singură zi.

Ziua de Curăţenie Naţională va avea loc pe 25 septembrie 2010

Voluntarii “Let’s do it Romania” vor realiza o hartă a tuturor gunoaielor din zonele naturale pe baza căreia se va face curăţenia.

Cred că ştiţi cu toţii că cele mai frumoase zone din ţara noastră sunt pline cu MORMANE de gunoaie. Mai ţineţi minte “Povestea unui gunoi“? Cum ar fi dacă într-o zi am ajunge să fim îngropaţi în sticle de plastic?

Fiecare dintre noi poate să contribuie la curăţenie. Cu cât o să fim mai mulţi, cu atât o să fie mai uşor şi mai distractiv.

Dacă vreţi să ajutaţi la curăţenia naţională, vorbiţi cu doamnele voastre învăţătoare sau cu părinţii despre acest proiect şi propuneţi-le să vă împărţiţi în echipe de voluntari. O echipă poate avea între cinci şi zece persoane. Dacă de exemplu doamna învăţătoare este de acord să vă ajute la curăţenie, ea vă poate împărţi clasa în mai multe echipe de câte nouă copii plus un leader. Conducătorul unei echipe trebuie să aibă peste 18 ani aşa că acesta poate fi un părinte, un profesor, un frate sau o soră mai mare, etc.

Puteţi să vă înscrieţi echipele până în data de 10 septembrie. Aveţi suficient timp să vă gândiţi dacă vreţi să curăţaţi împreună cu familia sau cu cei mai buni prieteni, să-i întrebaţi dacă ar vrea să vă ajute şi să vă consolidaţi echipele.

Hai să facem ceva frumos împreună! Hai să scăpăm de munţii de gunoaie depozitaţi prin păduri, pe lângă râuri şi lacuri, pe pajişti.

Spuneţi povestea curăţeniei şi poate o să reuşim să o încheiem cu “şi-au trăit fericiţi  până la adânci bătrâneţi”.

Let’s Do It, Romania!

Iată fericiţii câştigători ai Concursului de poveşti “Patinele fermecate ale Iepuraşului”. Am ales doar doi câştigători pentru că în rest am primit foarte multe poveşti copiate de pe internet ceea ce nu e deloc corect. Imaginaţia voastră poate scoate la iveală cele mai frumoase întâmplări, nu e nevoie să copiaţi munca altora. E important să citiţi cât mai mult ca să puteţi scrie frumos dar IDEILE trebuie să vă aparţină. Scrieţi poveşti aşa cum v-ar plăcea vouă să citiţi.

Locul I: Andra, 12 ani, Bucureşti, a câştigat cartea “Aventurile Baronului von Munchausen” pentru următoarea poveste MINUNATĂ:

A fost o data un Iepuras de Paste care iubea patinajul atat de mult incat livra oua de Paste numai in zonele in care existau lacuri inghetate.
Ceilalti iepuri de P
aste erau destul de nemultumiti de preferintele colegului lor si nu intelegeau de ce un iepure ar vrea sa patineze.
Iepurasul nostru avea insa niste patine fermecate si magice, care il ajutau atat sa se distreze patinand cand nu e ocupat primavara cu agitatia de Paste, cat si sa fabrice oua si statuiete de ciocolata absolut delicioase.Dar bineinteles,numai daca spunea cuvintele magice ”Cu oua / Ploua / In-al meu cos” .
Fara aceasta formula,patinele erau numai intrumente utilizabile pentru gheata.
Si cum ceilalti iepurasi nu stiau acest secret,ei credeau ca pasiunea iepurasului nostru era o ciudatenie.Cand fu vremea pentru o mica pauza de morcovi suculenti , iepurasul profita de ocazie si se ascunse intr-o camera din fabrica unde se muncea din greu la fabricarea oualelor colorate,dar ce sa vezi ? 2 iepuri care hoinareau pe coridoare au auzit formula de activare a patinelor fermecate asa ca si-au ciulit urechile lor lungi si au spionat pe gaura cheii sa vada ce se intampla . Si au vazut ei cum patinele s-au activat,invaluind c
amera intr-un val de magie , care mirosea extraordinar .
Iepurasul pleca sa aduca niste praf magic ca sa inceapa preparearea oualelor de ciocolata,dar SURPRIZA !  ceilalti doi s-au sfatuit sa ii fure repede patinele . Au fugit catre ceilalti „iepuri constructori de oua” ,dupa cum erau ei numiti si le-au povestit tot . Cum patinele foloseau pentru oua de ciocolata,si nu pentru patinaj cum credeau toti , si toata lumea a ajuns la concluzia ca iepurasul primea asa multe scrisori de multumire si era asa iubit de copii pentru ca triseaza in fata lor ! Si i-au cerut explicatii !
El,surprins rau,a fost nevoit sa spuna adevarul . Adevarul cum ca intr-o iarna geroasa patina cu niste frunze si deasupra lui a trecut insus Mos Craciun,care arunca o privire peste lista copiilor cuminti.Intrand in vorba cu Mosul,iepurasul ii spusese cum ar vrea ca, clasicele oua pictate sa devina ceva care chiar sa ii bucure mai mult pe copii,dar totusi sa ajunga doar in posesia copiilor cuminti si inteligenti,nu la orice copil de pe glob . Si Mosul i-a promis ca asa va fi,si ca nimeni altul decat el nu e mai potrivit pentru aceasta sarcina,dar care trebuie tinuta secreta,pentru ca ceilalti iepuri le vor manca inainte de a le livra . Si era adevarat ! Iepurii aveau o pasiune secreta de care nimeni nu stie pentru …. ciocolata ! Iepurele nostru insa,din acea iarna nu mai simtea nimic pentru ciocolata,datorita Mosului ,  care i-a transformat frunzele in niste patina albe pictate cu morcovi si floricele si i-a dat formula magica .
Iepurii priveau unul catre altul ! Le era rusine ca pentru un moment au avut o parere proasta tocmai despre cel care salva bucuria copiilor in zilele de paste ! Intelegerea ramase ca iepurii sa fabrice oua colorate,cum stiu ei sa fabrice,iar iepurele nostru sa le transforme si sa le livreze copiilor !
Sfarsit !

Locul II:  Andrei, 9 ani, Petroşani care mi-a trimis o poveste în versuri a câştigat volumul de poezii “Prisaca” de Tudor Arghezi

Iepuraşul avea patine fermecate

Cu morcovi alintate

Ducea ouă de ciocolată în spate

Şi ceilalţi iepuri nu-i dădeau dreptate.

Când gheaţa a început să se topească

Iepurele patinator a trebuit să se grăbească

Când a căzut cu fundul în apă

A început să plângă: “văleu se crapă!”

Câţiva copii l-au ajutat să stea în picioare

Cum o să-i răsplătească oare?

După ce le-a dat câte un ou de ciocolată

Iepurilă s-a gândit că a făcut-o lată

Dar iepurele şef văzându-l aşa supărat

De îndată l-a întrebat:

“Nu vrei să fii iepure de paşte în Laponia?

Ce să fac acolo Măria Ta?

Acolo totul e îngheţat,

Poţi să te ocupi şi de iepurit şi de patinat!”

Şi uite-aşa povestea iepurelui cu patine

S-a cam terminat cu bine.

Iepuraşul porneşte cu premiile către voi chiar astăzi. Să sperăm că o să ajungă la timp. Vă mulţumesc pentru poveştile deosebit de frumoase.