Archive for July, 2010

O bunică drăguţă mi-a trimis primul basm al nepoatei ei Ioana Elena Bunea. Ioana are 11 ani şi după cum veţi vedea are o imaginaţie foarte bogată şi scrie foarte frumos. După ce i-am citit povestea, primul meu gând de spiriduş a fost că această fetiţă a citit muuulte basme. Ştiţi de ce? Pentru că se exprimă foarte frumos şi are “darul povestitorului”. Dacă vreţi şi voi să scrieţi vă recomand ca în vacanţa asta de vară să citiţi muuulte poveşti.


Împărateasa bună şi împărăteasa rea

de Ioana Elena Bunea

A fost odată un împărat care rămăsese văduv în urmă cu trei ani şi căuta altă împărăteasă. S-a auzit vestea peste tot în lume şi au venit la palat mii de împărătese văduve. Şi-au încercat norocul dar niciuna dintre împărătese nu a fost aleasă. Însă nu era totul pierdut.

Peste cele nouă mări şi nouă ţări, era o împărăteasă văduvă şi bună la suflet, care se gândi la vestea data de Împăratul care îşi căuta soţie. Dar împărăteasa avea o soră cam rea care nu fusese căsătorită niciodată, nu avea copii şi care, auzind vestea dată de împărat, s-a gândit că sigur ea va fi Aleasa.

A doua zi s-au dus amândouă în grabă pe drumuri diferite la Împărat. Când au ajuns,  s-au mirat că au venit în acelaşi loc fără să se întâlnească.

Împăratul le-a spus:
-Păreţi bune şi înţelepte. De asta am eu nevoie, de o soţie care să mă sfătuiască. Vă voi da un test. Cea care îl trece va fi soţia mea.
-Acceptam! ziseră împărătesele în cor.
-Bine, să înceapă testul! Îl voi pune pe un ostaş de-al meu să tragă o săgeată cu o punguţă în care se află praf magic şi să o aţintească spre soare.
Voi pune pe un alt ostaş să meargă acolo unde va cădea săgeata cu praful magic din care va creşte un păr şi să ude locul. Mâine dimineaţă veţi porni la drum. Care dintre voi îmi va aduce prima o pară, aceea va fi soţia mea dragă.


Părinţii împărăteselor când muriseră le dadură la fiecare câte un lucru. Împărătesei rele îi dăduseră o punguţă fermecată cu mâncare de animale iar Împărătesei cele bune îi dăduseră o frunză magică cu care puteai să găseşti orice drum căutai.
Împărătesele s-au folosit de darurile primite de la părinţi ca să câştige. Împărăteasa rea a dat de mâncare la animale din punguţa magică şi le-a spus:
-Haideţi animalelor! Mâncaţi şi spuneţi-mi unde este părul cel magic!
Iepurele Aristocrate a spus:
-Nici daca ai fi ultima fiinţă de pe pământ nu ţi-am spune.
-De ce?!
- Pentru că eşti prea rea şi ne sperii. Şi pentru că nu ştii să spui “te rog frumos”.
- Chiar şi ursul Herman s-a spriat de tine! au râs  animalele

Pe drumul celălalt Împărăteasa Bună a pus frunzuliţa pe un râu şi i-a spus;
-Frunzuliţă dragă, arată-mi te rog drumul spre Părul Fermecat!
Frunzuliţa i-a arătat drumul iar Împărăteasa a pornit spre păr. Cum a ajuns, a şi luat săgeata şi o pară din copac şi s-a dus la Împărat.

Când a ajuns Împărăteasa cea Bună cu dovada că a găsit părul, Împărăteasa cea Rea alerga îmbufnată că nu a găsit părul şi se ruga să nu-l fi găsit nici sora ei .
Atât de supărată fiind, nu se mai uită la drum şi căzu în fund. De jos, începu să blesteme pe toată lumea, dar tot castelul râdea că o împărăteasa poate să fie atât de necioplită şi de împiedicată.

Împăratul a ales-o de soţie pe Împărăteasa cea Bună şi au facut nuntă mare. Cred că ţine şi acum nunta lor, că tare fericiţi au fost că s-au găsit

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa.

sursa foto: copilul.ro