Archive for December, 2010

Dragilor,

Tot scotocind eu prin scrisorile copiilor mai măricei (12-14 ani), am descoperit că tot mai mulţi îşi doresc nişte jucărele ciudate care poartă numele de e-book reader. Spiriduşii Moşului încă nu s-au pus pe confecţionat astfel de cititoare electronice dar atelierele lui Moş Crăciun trebuie să ţină pasul cu tehnologia.

Cum eu nu mă pricep la făcut jucării, Moşul m-a rugat să-i povestesc la ce foloseşte un e-book reader şi de ce şi-l doresc atât de mulţi oameni. Nu era el tocmai sigur că un “calculatoraş” poate să înlocuiască plăcerea răsfoirii unor cărţi de poveşti sau ale unor atlase cu multe fotografii.

Am întrebat câţiva copii şi am aflat că şi-ar dori să îşi poată stoca toate manualele şi culegerile într-o astfel de jucărie ca să nu mai trebuiască să care în fiecare zi ghiozdane uriaşe. Ca un spiriduş sfătos ce sunt, i-am întrebat dacă nu e nociv să stai tot timpul cu ochii într-un astfel de dispozitiv. Copiii au râs de mine şi mi-au explicat că există cititoare de cărţi electronice care se bazează pe o tehnologie deşteaptă numită e-ink (cerneală). Tehnologia asta cică nu oboseşte ochii.

O fetiţă mi-a spus că şi-ar pune pe e-book reader toate cărţile cu Harry Potter şi Cronicile din Narnia ca să le poată avea mereu cu ea. Un băieţel pasionat de istorie mi-a explicat că îi place să citească în metrou, în autobuz, în parc şi că îi e foarte greu să umble cu cărţile după el. Într-un e-book reader poţi să bagi o bibliotecă întreagă.

I-am povestit Moşului şi a fost foarte mirat. “Adică putem să le facem cadou biblioteci? Într-un calculator cât un telefon? Cred că inventatorii au descoperit magia…“. Când să cheme toţi spiriduşii şi să-i anunţe că trebuie să înveţe planurile pentru o nouă jucărie, Moşul s-a oprit gânditor: “Sper că nu e ca un calculator din ăla subţire cu care nu mai poţi să faci nimic dacă bate soarele…Cum citesc ei la plajă sau în autobuz dacă bate lumina în ecran?”. Din fericire copiii cu care am stat de vorbă mă puseseră în temă: poţi să citeşti din orice unghi; un e-book reader nu foloseşte “iluminare de tip back light” aşa că oricât de puternică ar fi lumina, cărţile electronice nu vor luci supărător.

Pentru că era foarte ocupat cu comenzile de cadouri pentru Crăciunul ăsta, Moşul a decis să se gândească la confecţionat e-book reader-e după noaptea cea magică. Până atunci m-a rugat să-i fac un raport detaliat despre această noutate. Aşa a făcut şi când a decis să pună spiriduşii să meşterească la camere video.

Dacă aţi primit deja aşa ceva sau v-aţi dori unul vă rog să-mi povestiţi şi mie cum vi se pare această nouă metodă de a citi. Poate reuşim să-l lămurim şi pe Moş Crăciun. Eu până acum am aflat de la EvoMag că dispozitivele astea sunt atât de deştepte încât au şi semne de carte electronice :) Şi că vin încărcate cu 50-60 de cărţi de la mai multe edturi.

V-ar plăcea să aveţi poveşti zăpăcite pe e-book reader-ul vostru?

mos craciun ce drag ne esti

Dacă aveţi poftă de cântecele de sărbătoare şi vreţi să-l întâmpinaţi pe Moş Crăciun cu veselie şi muzică, revista Lilliput, grupul vocal Lilliput, Maria Ene  şi Raluca Andrei vă oferă în acestă lună un album inedit cu 10 piese deosebit de frumoase.

O sa învăţaţi noile cântecele imediat şi Moşul cu siguranţă va fi deosebit de încântat. Pe cuvânt de spiriduş ;)

Pentru că vreau şi eu să vă dăruiesc ceva de sărbători, organizez un nou concurs împreună cu revista Lilliput.

Aş vrea să ştiu de ce vă este vouă drag Moş Crăciun. Cele mai frumoase cinci răspunsuri vor fi premiate cu câte un album. Aveţi timp până vineri 17 decembrie să vă lăsaţi răspunsurile prin intermediul comentariilor. Pe 20 alegem câştigătorii şi expediem albumele ca să ajungă la voi înaintea Moşului.

Succes!

Psst! Acesta este ca de obicei un concurs dedicat copiilor şi părinţilor ;)

EDIT: Am primit atat de multe comentarii frumoase incat am decis sa trag la sorti fericitii castigatori. Iata-i:

Gabriela Anton- comentariul in versuri mi-a placut mult de tot

Niculina- mama unui baietel de 6 ani

Andra-il iubeste pe Mos Craciun pentru ca ii cladeste  “o copilarie fermecata”

Claudia- mi-a scris ca a fost cuminte si ca de-abia il asteapta pe Mos Craciun

Ignat Dragos Ioan-”Am 39 de ani si 3 copii (cel mic de un an si 10 luni), dar am impresia ca eu il astept pe Mosul mai patimas decat copiii mei”

Ii rog pe castigatori sa imi scrie la povesti@zapacita.ro o scrisorica in care sa precizeze adresa postala la care doresc sa primeasca albumul cu cantece de Craciun intrepretate de grupul vocal Lilliput.